Gå til hovedindhold

Akustiske forhold, akustiske test og lydklassificering af DOMU boliger

Der er i samarbejde med 103 ApS udført test af akustiske parametre i DOMU's modulbyggeri. Den akustiske test bygger på at eftervise de akustiske egenskaber af luftlydisoleringen og trinlydsniveau i et 'in-situ' byggeri.

Kort sagt, udføres testen af 2 dele:

Luftlydisoleringen

Luftlydisoleringen beskriver hvor meget en adskillelse kan dæmpe lyden og er angivet som en vægtet reduktionsværdi. Måles jf. gældende standarder, hvorved der i sende-rum opstilles en 360 grader højtaler, hvor forskellen mellem sende-rum og måle-rum måles. Hertil korrigeres der bl.a. for måle-rummets udformning og rumklang. Disse standardiserede målinger gives som Lydreduktionsværdien R'W og med tilhørende korrektion C50-3150Hz. Disse værdier angives i måleenheden decibel dB.

Trinlydniveau

Trinlydniveauet beskriver hvor meget en adskillelse transporterer akustisk/vibrationel energi gennem en adskillelse og er angivet som et vægtet niveau. Trinlydniveauet måles jf. gældende standarder, hvorved der i sende-rum opstilles en trinlydsmaskine som er standardiseret efter "banke" -hastighed og lod-vægt. Forstået som at trinlydsmaskinen "tramper" i gulv et antal gange pr. sekund og med en kalibreret banke-styrke. Mens maskinen banker, måles der i måle-rummet, hvor der hertil også korrigeres bl.a. for måle-rummets udformning og rumklang. Disse standardiserede målinger gives som Trinlydniveauet L'n,w og med tilhørende korrektion Ci,50-2500Hz. Disse værdier angives i måleenheden decibel dB.

Disse akustiske tests udføres af erfaren ingeniørvirksomhed med kendskab til hvordan målingerne udføres jf. de givne standarder og med det korrekte udstyr.

Resultater for DOMU's modulbyggeri i 'in-situ' boligbyggeri

103 ApS har bl.a. stået for målingerne af de akustiske parametre i DOMU's Modulbyggeri i en 'in-situ' boligbyggeri test, hvorved det vises at luftlydisoleringen og trinlydsniveauet kan nå op på en klasse B for luftlydisoleringen og klasse A for trinlydsniveau. Dette er yderst fremragende akustiske forhold.

Til sammenligning beskriver Byggereglement 2018, klasse C for boligbyggeri. Her viser målingerne på DOMU's modulbyggeri i en 'in-situ' boligbyggeri altså en klasse eller 2 højere end kravet for bygningsreglement 2018.

Klasse A er den højeste klasse beskrevet.

Hvad betyder målingerne så?

For at give et overblik over den konsekvens af lydklassificeringen af byggeriet, så bygger det på at klasse B og klasse A giver fremragende lydforhold. Man hører altså naboen mindre og bliver mindre forstyrret af bankelyde mv. Disse egenskaber er typisk "usynlige" frynsegoder, men giver en betydningsfuld helhedsværdi for byggeriets komfort.

Da støj bliver mere og mere et fokus, skal byggeriet også følge den udvikling. Det samme gælder for den grønne bæredygtighed, hvor der til dels også er krav om skærpede lydklassificeringer til sammenligning med Bygningsreglementet.

 

Testen er udført af 103 Rådgivende Ingeniørselskab ApS

 

Cookies

Vi anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere her

Back to top