I Vissenbjerg på Fyn ligger DOMU ApS en industriel virksomhed med egen fabrik, der producerer præfabrikerede boliger. Historien bag virksomhedsnavnet trækker rødder helt tilbage til det latinske ord for ’hus’, men der stopper forbindelsen til oldtiden også. For virksomhedens stifter og ejer Nikolai Røjkjær er ikke bange for at gå forrest, særligt når der er tale om datadrevet bæredygtighed.
Producenten har nemlig i samarbejde med rådgiverne bag BygherrePartner ApS udarbejdet en modulær LCA-model understøttet sf data fra en LCC-model, som vil sikre, at DOMU fremadrettet kan dokumentere sine modulers miljøaftryk samt totaløkonomiske forhold med høj datakvalitet helt fra de tidlige designfaser. Et samarbejde, der er kommet i stand via WE BUILD DENMARK.
Data, data og endnu mere data
Ved at have udført LCA- og LCC-beregninger af DOMU’s præfabrikerede moduler har BygherrePartner identificeret områder, hvor der er størst potentiale for f.eks. at forbedre miljøpræstationer og reducere miljøpåvirkninger. Sådan en proces inkluderer typisk at identificere materialer med lavere miljøpåvirkning, optimere produktionsprocesser, mindske transportafstande eller reducere energiforbruget i brug af konstruktionen.
“Vores modulære LCC- og LCA-modeller skal medvirke til, at bygherre i en dialog med DOMU får præcise og retvisende data på et specifikt byggeri, hvor modulbyggeri er en reel valgmulighed. Dermed vil LCA og LCC blive en værdiskabende proces og danne et grundlag, der sikrer, at bygherrer kan træffe bedre valg, som reducerer klimaaftryk mest muligt såvel som optimerer økonomiske forhold,” fortæller Søren M. Rasmussen, administrerende direktør og partner i BygherrePartner.
Forventninger til leverandørernes arbejde med bæredygtighed
Resultaterne af samarbejdet har også ført til, at DOMU ydermere har dokumenteret og gransket sine leverandørers materialer i detaljer for at få viden om, hvor de stammer fra, hvilken sammensætning de består af, og hvordan de kan reducere CO2-udledningen yderligere. Det har ikke kun skærpet DOMU’s krav til deres leverandører. Det får også virksomheden til at fremstå stærkere over for bygherrer fremover, at de kan dokumentere potentialet for klimareduktioner i byggematerialerne, rådgive dem på bedste vis, samtidig med at de kan imødekomme samfundets klimakrav.
“Samarbejdet med BygherrePartner har ført til en endnu tættere dialog om bæredygtighed med vores stålleverandør. DOMU er helt der nu, hvor vi bevidst har gravet ned i, hvor f.eks. stålet, som vi bruger i vores konstruktioner, stammer fra, hvordan det forarbejdes, og hvor meget CO2, det udleder,” understreger Nikolai.
Tilskud fra SMV:Grøn
Udover at have været matchmaker og have bragt de to herrer sammen har WE BUILD DENMARK’s innovation manager, Kristian Bork, været med til at gøre den fynske præfabrikationsproducent opmærksom på muligheden for at søge puljen SMV:Grøn, som udbydes af erhvervshusene herunder Erhvervshus Fyn. Der er tale om et EU-finansieret støtteprogram for små og mellemstore virksomheder, der ønsker at videreudvikle en grøn idé. Det er de midler, der har været med til at understøtte beregningerne, der har skabt transparens omkring klimaaftrykket for DOMU’s koncept.
“DOMU ville ikke sidde over for BygherrePartner i dag, hvis det ikke havde været for Kristian. Han har sørget for at bringe os sammen og har gjort os opmærksom på den her pulje. Midlerne har hjulpet DOMU med at få valideret data af et eksternt rådgivningsfirma med speciale i LCA samt udbygge og skaffe de her værdifulde data, som vi kan bruge i vores tilbudsgivning fremover,” uddyber Nikolai.
Søren glædes også over samarbejdet, men erkender også, at bæredygtighed ligesom alt andet har en pris:
“Det er selvfølgelig nemmere, når man får nogle midler til at igangsætte et samarbejde med andre. Vi kan ikke lave den her type projekter, hvis der ikke indgår en betaling, idet vi naturligvis har brug for en vis indtjening til at bibeholde vores høje ambitioner om fremtidigt at kunne levere god datadrevet bæredygtighedsrådgivning til branchen.”
Samarbejdet fortsætter
LCA-beregningerne er også blevet brugt i forbindelse med en tilbudsgivning, hvor DOMU er blevet bedt om at afgive tilbud på en leverance på 330 boliger. Her har Søren og dermed BygherrePartner spillet en rolle som samarbejdspartner, idet de indsamlede data skulle præsenteres for bygherren, da tilbuddet skulle gennemgås.
Mere information og kontakt
Nikolai Røjkjær, stifter og ejer af DOMU ApS, tlf. +45 2124 5084, nir@domu.dk
Søren M. Rasmussen, administrerende direktør og partner ved BygherrePartner ApS, tlf. +45 4294 1719, soren@bygherrepartner.com
Kristian P. Bork, Innovation Manager, tlf. +45 2143 6991, kristian.bork@webuilddenmark.dk
“I vores byggekoncept har vi indtænkt cirkulær økonomi og fokuseret på at gøre vores bygninger genanvendelige for fremtidige generationer. Konceptet tager afsæt i præmissen om design for adskillelse bl.a., fordi hovedkonstruktionens design og samlingsmetoder er fuldt cirkulære. Det gør DOMU attraktiv for bygherrer, at vi kan dokumentere vores modulers CO2 og miljøaftryk, og at vi har styr på lovkravene inden for bæredygtigt byggeri. Vores produkt er i sidste ende kun blevet bedre af, at vi er blevet matchet med BygherrePartner,” siger Nikolai".
Foto: Administrerende direktør for BygherrePartner ApS, Søren M. Rasmussen (til venstre), og stifter og ejer af DOMU ApS, Nikolai Røjkjær (til højre).
Cookies
Vi anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere her